Platform­aansprakelijkheid

Wanneer een digitaal platform het voor ondernemers mogelijk maakt om via dit platform producten aan consumenten te verkopen, kan een digitaal platform aansprakelijk worden voor de afdracht van de btw.

Een digitaal platform wordt alleen aansprakelijk voor de btw als het platform een aandeel heeft in het verkoopproces aan de consument. Hiervan is al sprake als het digitale platform algemene voorwaarden vaststelt waar de consument akkoord mee moet gaan, invloed heeft op het facturerings- en betaalproces of enige betrokkenheid bij het verzenden van de goederen. Het versturen van een verzendbevestiging aan een consument wordt op dit moment bijvoorbeeld al gezien als voldoende voor een digitaal platform om aansprakelijk te worden voor de btw.

Een digitaal platform is alleen aansprakelijk voor de btw in de volgende twee gevallen:

  • Afstandsverkopen van geïmporteerde goederen met een intrinsieke waarde van maximaal€ 150. 
  • Afstandsverkopen van goederen die zich al in de EU bevinden, door niet EU ondernemers. 

Als een digitaal platform aansprakelijk is voor de btw bij afstandsverkopen dan zal sprake zijn van een fictieve B2B levering door de ondernemer aan het platform, gevolgd door een fictieve B2C levering door het platform aan de consument. De goederen worden hierbij direct geleverd door de ondernemer aan de consument.

De fictieve B2B levering is vrijgesteld van btw, met een recht op aftrek van voorbelasting. De fictieve B2C levering is belast met btw. Het digitale platform moet btw afdragen in de lidstaat van ontvangst door de consument.

download hier onze whitepaper voor meer informatie over dit onderwerp. Voor overige vragen kunt u altijd direct contact opnemen met ons kantoor via 020 760 4500.