Aangifte via de One Stop Shop

De huidige Mini One Stop Shop (MOSS) wordt uitgebreid tot de One Stop Shop (OSS). Onder de MOSS-regeling kunnen ondernemers de btw aangeven die verschuldigd is voor grensoverschrijdende digitale diensten aan consumenten.

De (nieuwe) OSS kan gebruikt worden voor:

Via de OSS kunnen ondernemers de btw die in verschillende EU-landen verschuldigd zijn via één OSS-melding in het land van vestiging aangeven en afdragen.

Het land van vestiging/ registratie van de ondernemer draagt vervolgens de door de ondernemer verschuldigde btw af aan de andere EU-landen.

De OSS-melding moet per kwartaal worden gedaan en staat los van de reguliere aangifte omzetbelasting. Via de OSS bestaat geen mogelijkheid om voorbelasting terug te vragen.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de OSS vervalt de verplichting om een factuur uit te reiken aan de consument. Een ondernemer is echter niet verplicht om gebruik te maken van de OSS. Als geen gebruik wordt gemaakt van de OSS, dient de ondernemer zich in alle EU-landen waar hij producten of digitale diensten levert te registreren voor de btw en daar btw af te dragen. Daarnaast is de ondernemer dan verplicht om een factuur uit te reiken aan de consument en te voldoen aan de in dat land geldende factuurvereisten.

Meer informatie? download hier onze whitepaper. Voor overige vragen over e-commerce kunt u  altijd direct contact opnemen met ons kantoor via 020 760 4500.