New Case Law on Platform Work for Cleaners

Oordeel Hoge Raad

Op 11 april 2025 heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over de arbeidsverhouding tussen schoonmakers en het platform Helpling (dat op 10 januari 2023 failliet is gegaan). Via dit platform konden schoonmakers schoonmaakwerkzaamheden verrichten bij particuliere huishoudens.

In tegenstelling tot eerdere platformarresten (zoals Deliveroo en Uber) ging het hier niet om de vraag of sprake was van een dienstbetrekking of van een zzp-relatie. De kernvraag in deze zaak was wie als werkgever kwalificeert: hebben de schoonmakers een arbeidsovereenkomst of een uitzendovereenkomst met Helpling, of hebben zij een arbeidsovereenkomst met de huishoudens waar de schoonmaakwerkzaamheden worden verricht? Dit laatste beoogde Helpling waardoor het verlichte arbeidsregime (Regeling dienstregeling aan huis) van toepassing zou zijn. De FNV betoogde echter dat sprake zou zijn van een overeenkomst met Helpling.

De Hoge Raad komt, net zoals het Hof maar anders dan A-G De Bock, tot het oordeel dat sprake is van een uitzendovereenkomst tussen Helpling en de schoonmakers. Een uitzendovereenkomst is een arbeidsovereenkomst waarbij sprake is van een driehoeksrelatie: de werknemer wordt door zijn werkgever, in het kader van diens bedrijf of beroep, ter beschikking gesteld aan een derde om onder diens leiding en toezicht arbeid te verrichten. Ook wanneer arbeid wordt verricht in particuliere huishoudelijke kring kan volgens de Hoge Raad sprake zijn van een uitzendrelatie. Ondanks dat het huishouden leiding en toezicht uitoefende op de uitvoering van de werkzaamheden, lag het formele werkgeversgezag bij Helpling; zij bepaalde immers hoe de betalingen aan de schoonmaker verliepen.

Arbeidsrechtelijke gevolgen

Nu sprake is van een uitzendovereenkomst tussen Helpling en de schoonmakers, hebben de schoonmakers recht op:

•           Loondoorbetaling bij ziekte;

•           Doorbetaalde vakantiedagen;

•           Een transitievergoeding bij ontslag; en

•           Naleving van de cao voor uitzendkrachten.

Fiscale gevolgen

Omdat sprake is van een uitzendovereenkomst tussen Helpling en de schoonmakers, wordt Helpling voor fiscale doeleinden als werkgever aangemerkt. Helpling dient daarmee in beginsel loonbelasting en sociale zekerheidspremies af te dragen over de vergoeding die de schoonmakers van de huishoudens ontvangen.

Conclusie

Deze uitspraak onderstreept opnieuw dat het lastig is om de arbeidsverhouding van platformwerkers te kwalificeren en dat de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden zwaarder weegt dan de intenties of afspraken tussen partijen.

Twijfelt u over de arbeidsrechtelijke verhouding en de mogelijke fiscale consequenties van de aanwezige arbeidsverhouding? Neem dan contact met ons op.

Bron: ECLI:NL:HR:2025:543, Hoge Raad, 21/05264

Middel 1 Back to insights